Светият Синод на Московската патриаршия заяви, че е невъзможно да се проведе

...
Светият Синод на Московската патриаршия заяви, че е невъзможно да се проведе
Коментари Харесай

Руският патриарх размаха строго пръст на Българската православна църква

Светият Синод на Московската патриаршия заяви, че е невъзможно да се организира взаимно богослужение с епископите на Българската православна черква, които неотдавна влязоха в църковно общение с представители на неканоничната религиозна организация на Украйна.

Това заяви ТАСС.

 

На 19 май патриарх Вартоломей оглави литургия в манастира Валукли в Истанбул, на която участваха представители на Православната черква на Украйна (ПЦУ). Сред служещите бяха йерарсите на БПЦ - Пловдивският митрополит Николай, Старозагорският митрополит Киприан, Доростолският митрополит Яков, Величкият свещеник Сионий и Смолянският свещеник Висарион.

 

" Участниците в срещата установяваха невъзможността за съслужение със упоменатите йерарси, които са влезнали в църковно общение с разколниците ", се споделя в известие на Московския синод, оповестено в четвъртък.

 

Според Синода на Руската православна черква йерарсите от Българската православна църква (БПЦ) " са нанесли сериозен ущърб на връзките сред Руската и Българската православна черква със своето съслужение с разколниците ".

 

Православната черква на Украйна беше основана въз основата на неканонични православни организации в Украйна в края на 2018 година по самодейност на тогавашните управляващи в страната и с поддръжката на Константинополския патриарх Вартоломей, напомня Кремъл.

 

Оттогава насам редица православни църкви, най-вече гръцки, постепенно признават Православната черква на Украйна. На собствен ред Руската православна черква прекъсна общението си с тях.

 

Източник News.bg

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР